Veelgestelde vragen over trouwringen (FAQ)

Niet zeker wanneer je je ringen het best besteld? Benieuwd naar de kostprijs van een set trouwringen bij stAen? Vragen over de materialen die wij gebruiken om onze trouwringen te maken of over de afwerking? Op deze pagina proberen we je zo veel mogelijk wegwijs te maken in het bestellen van je ideale trouwringen.

Mocht je het antwoord op je vragen op deze pagina niet vinden, aarzel dan niet om eens binnen te springen in onze winkel in de Volkstraat of bel ons even op.

 

A. Wat is het beste moment om trouwringen te bestellen?

 

1. Moeten we een afspraak maken?

Je hoeft geen afspraak te maken. Je kan steeds vrijblijvend langskomen bij stAen, Oudeleeuwenrui 32 te Antwerpen. Wij zijn open op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 11 u tot 18 u. Maandag, woensdag en zondag zijn we gesloten. Dan bekijken we samen de ringen en we overlopen met jullie de mogelijkheden.

 

 

2. Hoe lang op voorhand moeten we de ringen bestellen?

Ideaal kom je 2 à 3 maanden voor je trouwdag langs. Wil je toch al vroeger bestellen, dan kan je uiteraard ook al eerder bij ons terecht. Zelfs als je last-minute komt, zijn er nog verschillende opties.

 

3. Wanneer kunnen wij onze ringen afhalen?

Normaal zorgen we ervoor dat de ringen ongeveer vier weken voor de huwelijksdag klaar zijn, maar in onderling overleg kan dat ook al eerder. Als je van ver moet komen en het is moeilijk om de ringen op te halen, dan kunnen we ze verzenden met een tracking-label.

 

 

B. Welke maat moet je kiezen voor je trouwringen?

 

1. Hoe wordt mijn ringmaat bepaald?

Wanneer je je ringmaat niet kent, dan meten wij die voor u op aan de hand van pasringen. We nemen daar rustig de tijd voor om zeker te zijn dat de trouwringen perfect passen.

 

2. Kunnen we zelf op voorhand onze ringmaat opmeten?

We raden niet aan om je eigen ringmaat te bepalen, omdat er dan kleine onnauwkeurigheden kunnen optreden.

 

 

C. Uit welk materiaal wil je je trouwringen laten maken?

 

1.Uit welk materiaal worden de trouwringen gemaakt?

We ontwerpen trouwringen in goud en zilver. Bij een gouden ring heb je de keuze tussen geel-, wit- en roodgoud. Het zilver dat bij stAen wordt gebruikt, is sterling zilver 925.

 

2. Wat is het verschil tussen 14- en 18-karaats goud?

Bij de aankoop van gouden trouwringen hebe je de keuze tussen 14- of 18-karaats goud. Het verschil tussen de twee zit in de hoeveelheid puur goud die de legering bevat. Bij 14 karaat is dit 58% puur goud en bij 18-karaats goud 75%.

Dat zorgt voor kleur- en prijsverschillen en verschillen in de hardheid van het materiaal.

  • 14-karaats geelgoud is lichter van kleur dan 18-karaats geelgoud.
  • 14-karaats roodgoud heeft een meer rozige kleur dan 18-karaats roodgoud.
  • 14-karaats witgoud is iets donkerder dan 18-karaats witgoud.

 

3. Wat is sterling zilver?

Sterling zilver is de naam voor een legering die ten minste 92,5% puur zilver bevat.

 

4. Kan ik een trouwring uit puur goud laten maken?

Dat is helaas niet mogelijk. Puur goud of 24-karaats goud is niet geschikt voor juwelen, omdat het te broos is.

 

5. Hoe maak ik een keuze tussen een gouden of een zilveren ring?

Het verschil tussen goud en zilver is natuurlijk aanzienlijk te merken in de kostprijs, maar ook de hardheid van het materiaal kan een rol spelen bij de keuze. Een zilveren ring oxideert en slijt, waardoor hij na verloop van tijd vervangen moet worden. De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar. Een gouden ring draag je daarentegen voor het leven.

 

6. Is het mogelijk om verschillende smalle ringen te combineren?

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken tussen geel-, wit- of roodgoud, dan kan je er ook voor kiezen om verschillende materialen te combineren door enkele smalle ringen naast elkaar te dragen. Je kan op die manier ook afwisselen tussen de verschillende ringen.

 

7. Kan een ring uit twee verschillende materialen gemaakt worden?

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken tussen geel-, wit- of roodgoud, dan kan je ook beslissen om meerdere materialen in één ring te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld één band in geelgoud, één band in witgoud en één band in roodgoud laten maken, of twee banden geelgoud tegen één band witgoud. Als je een idee hebt, dan helpen wij je graag om samen de mogelijkheden te overlopen.

 

8. Ik ben allergisch aan nikkel. Kan ik dan bij stAen trouwringen bestellen?

Alle juwelen bij stAen zijn nikkelvrij. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken!

 

9. Uit welk materiaal worden de zwarte ringen gemaakt?

De ringen met de zwarte kleur zijn zilveren of gouden ringen afgewerkt met een laagje zwart rodium. Dat zorgt voor het typische matzwarte uitzicht. Bij deze ‘gerodineerde’ ringen moet je er echter rekening mee houden dat dit zeer snel afslijt en dat de zwarte kleur enkel achterblijft in de groeven. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van het gebruik: dit kan na enkele dagen of pas na enkele weken.

 

10. Kunnen we oud goud laten verwerken in onze trouwringen?

Bij stAen kan je gouden juwelen die je niet meer draagt laten overnemen. De waarde van het goud wordt dan in mindering gebracht wanneer je ringen laat maken, maar ze worden wel vervaardigd uit nieuw goud.

 

11. Is het mogelijk om trouwringen in verguld zilver te laten maken?

We vergulden helaas geen zilveren trouwringen uit praktische overwegingen. Het is technisch wel mogelijk om een zilveren ring te vergulden, maar als je een ring iedere dag draagt, zal het laagje goud afslijten door de constante wrijving en verliest de ring zijn uitzicht.

 

 

D. Hoe wilt je je trouwringen laten afwerken?

 

1. Welke afwerking kunnen we kiezen voor onze trouwringen?

Op onze website en in onze winkel kan je zien welke mogelijkheden er zijn voor de afwerking van je ringen. Uiteraard zijn dat slechts voorbeelden en is het voor iedere ring mogelijk om het materiaal, de afwerking en de breedte te kiezen naar je eigen voorkeuren.

 

2.Werkt stAen ook met 3D-tekeningen?

Bij stAen is het ook mogelijk om trouwringen te vervaardigen op basis van een 3D-model (bijvoorbeeld met tekst). Om je wensen en de mogelijkheden te bespreken, kan je het best langskomen.

 

3.Welke vormen of tekst kunnen uit de ringen?

Bij stAen kunnen we vormen of tekst uit de ringen wegsnijden, waardoor je een volledig unieke ring kan samenstellen. Deze vormen of tekst kunnen volledig aangepast worden naar je voorkeur; jouw eigen handschrift of een tekening kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in de ring.

 

4.Hoe moeten we onze ringen verzorgen?

Na verloop van tijd kan je ring krasjes vertonen en moet hij even opgefrist worden. Bij stAen is die service inbegrepen in de prijs en meestal kan je je ring dezelfde dag weer komen ophalen. Verder heeft je trouwring geen onderhoud of verzorging nodig.

 

5. Kan ik alles doen met mijn ring?

Ja, dat is geen probleem. Je kan zwemmen, douchen en afwassen met je trouwring. Enkel zware zuren kunnen een impact hebben, maar er zal dan eerder iets met je vingers gebeuren dan met je ring.

 

 

E. Wil je je trouwringen laten afwerken met diamanten?

 

1.Kan ik een diamant in mijn trouwring laten zetten?

Je kan een diamant in bijna iedere gouden trouwring plaatsen. Je moet er enkel wel rekening mee houden dat er in zilver geen diamanten worden geplaatst, omdat dit materiaal te zacht is en de steentjes zullen loskomen.

Je kan ervoor kiezen om een diamant egaal of verheven te verwerken. Ook kan je kiezen tussen een vierkante en een ronde zetting. Je kan voorbeeldjes hiervan bekijken in de winkel.

Bovendien ben je helemaal vrij in de keuze van het aantal en de plaats van de diamantjes. We maken op voorhand een schets of markeren op de afgewerkte ring waar de steentjes exact moeten geplaatst worden.

 

2. Welk type diamanten wordt er gebruikt voor de trouw- en verlovingsringen?

Alle diamanten van stAen zitten tussen de VS2- en SI-klasse. Dat betekent dat er kleine groeisporen in de diamant zitten. Deze zijn echter niet zichtbaar met het blote oog, en zeker niet wanneer de steentjes in een ring verwerkt zijn. De kleur van de diamant valt binnen de D-, E- of F-kleurcategorie.

 

3. Kunnen we een eigen diamant laten verwerken in een trouwring?

Dat is zeker mogelijk. Je kan er best even naar vragen wanneer je in de winkel bent.

 

4. Wat is het verschil tussen een briljant en een diamant?

We noemen een diamant ‘een briljant’, wanneer hij op een bepaalde manier geslepen is. Er is dus geen verschil in kwaliteit of grootte; de term ‘briljant’ verwijst enkel naar de vorm.

 

5. Kan ik achteraf nog een diamant in mijn trouwring laten zetten?

Het is ook mogelijk om achteraf, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum, een (extra) diamant in je trouwring te laten plaatsen.

 

6. Hoeveel kost het om een diamant in onze trouwringen te laten plaatsen?

De prijs voor een diamant is afhankelijk van de grootte. In de volgende lijst zijn de prijzen inclusief de zetting:

0.01ct               1.3mm              €30
0.02ct               1.7mm              €50
0.05ct               2.4mm              €125
0.10ct               3.0mm              €210

 

 

F. Wil je je trouwringen laten graveren?

 

1. Kan er een gravure in de ring?

Trouwringen worden bij ons standaard gegraveerd. Dat is bovendien inbegrepen in de prijs. Zelfs in de smalste ringen is een gravure mogelijk. Zorg er hierbij wel voor dat je een ‘open’ lettertype kiest, zodat het goed leesbaar blijft.

 

2. Welke lettertypes kunnen worden gebruikt?

Wanneer je langskomt, kunnen we de mogelijke lettertypes voor de gravure tonen. We hebben zowel klassieke als moderne lettertypes.

 

3. Hoeveel tekens passen er in de ring?

Er passen ongeveer 40 à 50 karakters in de ring. De boodschap bepalen jullie volledig zelf. Dat kunnen jullie namen zijn, een datum of enkele andere woorden. Ook speciale symbolen (een hartje, een dubbele ring, een oneindigheidsteken…) zijn mogelijk.

 

 

G. De kostprijs van trouwringen bij stAen

 

1. Hoeveel kosten trouwringen?

Wanneer je bij ons langskomt kunnen wij je een gedetailleerd overzicht geven van de prijzen die op dat moment gelden en we kunnen een vrijblijvende offerte opmaken op basis van uw persoonlijke wensen. De prijs van jullie trouwringen is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe breder de trouwring, hoe meer materiaal er nodig is om de ring te vervaardigen. Dat vertaalt zich uiteraard in de prijs.
  • Het materiaal van de ring bepaalt ook hoeveel de ringen uiteindelijk zullen kosten. Een gouden ring is duurder dan een zilveren ring, maar ook de keuze tussen geel-, wit- of roodgoud kan de prijs beïnvloeden.
  • Ook het tijdstip waarop je de trouwringen bestelt, kan een rol spelen bij de prijs. De goudprijzen schommelen nu eenmaal, waardoor wij maandelijks onze prijzen aanpassen. Wanneer de trouwringen besteld zijn, blijft de prijs uiteraard zoals afgesproken.

 

 

2.Kunnen wij bij stAen een prijsofferte laten opmaken?

We kunnen via mail alvast enkele richtprijzen doorsturen, maar voor een correcte offerte is het nodig dat je even langskomt. Op die manier kunnen we met jou de mogelijkheden overlopen en je ringmaat opmeten.

 

3. Hoe lang blijft een offerte geldig?

Ben je bij ons langs geweest, maar was je nog aan het twijfelen? Dan stellen wij een offerte op die 30 dagen geldig blijft. Heb je wel al een beslissing genomen en een voorschot betaald, dan blijft de prijs van de offerte uiteraard geldig.

 

De volledige prijslijst kan je aanvragen via onderstaand formulier.

 

 

H. Tradities bij trouwringen

 

1. Aan welke hand moeten we onze trouwringen dragen?

Er bestaan duizend-en-één regels om te bepalen aan welke kant je je trouwring hoort te dragen. Bij stAen vinden we echter dat jouw mening daarover het allerbelangrijkste is. Vaak wordt gezegd dat de linkerhand verbonden is met het hart, maar je kan ook uit praktische overwegingen een keuze maken.

 

2. Moeten we een identieke set trouwringen kiezen?

Onze trouwringen bestaan in verschillende afwerkingen, materialen en breedtes. Je kan ervoor kiezen om de trouwringen bij elkaar te laten passen, maar hier ben je volledig vrij in. Hebben jullie je oog laten vallen op twee verschillende ringen, dan is dat ook geen enkel probleem.

 

3. Is er doosje bij de ringen?

Natuurlijk komen de ringen in een doosje, mooi naast elkaar. Zie foto.

 

 

Heb je toch nog geen antwoord gevonden op uw vraag of wil je meer informatie voor het opmaken van een offerte, dan mag je ons altijd een mailtje sturen op info@stAen.be.